Bihar Board 12th English Grammar Objective Answers Idioms and Phrases
Bihar Board 12th English Grammar Objective Answers Idioms and Phrases
Bihar Board 12th English Grammar Objective Answers Idioms and Phrases
Direction : Choose the correct meaning of given phrases.
Question 1.
Adarkhorse
(A) A wild animal
(B) A black horse
(C) An unknown entry
(D) A front runner
Answer:
(C) An unknown entry
Question 2.
A secred cow-
(A) a persn never to be criticised
(B) a saintly person
(C) a very religious person
(D) a helpful person
Answer:
(A) a persn never to be criticised
Question 3.
A wild goose ehase-
(A) a desperate effort
(B) a useful effort
(C) a good effort
(D) a baseless effort
Answer:
(B) a useful effort
Question 4.
A close shave-
(A) A narrow escape from danger
(B) Stubble
(C) Very short fair
(D) Hairless skin
Answer:
(A) A narrow escape from danger
Question 5.
A close-fisted person-
(A) A powerful person
(B) A miser
(C) A close friend
(D) A cowardly person
Answer:
(B) A miser
Question 6.
A man of straw-
(A) A man of no substance
(B) A very active person
(C) A worthy fellow
(D) An unreasonable person
Answer:
(A) A man of no substance
Question 7.
At the eleventh hour –
(A) at the very beginning
(B) at the very fast
(C) at once
(D) once upon a time
Answer:
(B) at the very fast
Question 8.
A small fry-
(A) unimportant
(B) Weak
(C) little
(D) important
Answer:
(A) unimportant
Question 9.
A red letter day-
(A) A dangerous day
(B) A sorrowful day
(C) An important day
(D) None of these
Answer:
(C) An important day
Question 10.
Butt in-
(A) Record
(B) Impose
(C) Improvise
(D) Interrupt
Answer:
(D) Interrupt
Question 11.
Bring to light-
(A) Introduced
(B) Revealed
(C) Seen
(D) Brought to life
Answer:
(B) Revealed
Question 12.
Bad blood
(A) Shooting
(B) Anaemia
(C) Enmity
(D) Mourning
Answer:
(C) Enmity
Question 13.
By fits and starts
(A) Regularly
(B) Irregularly
(C) Certainly
(D) Fairly
Answer:
(B) Irregularly
Question 14.
By leaps and bounds
(A) rapidly
(B) slowly
(C) sharply
(D) simply
Answer:
(A) rapidly
Question 15.
Blowing his own trumpet
(A) Clattering
(B) Shouting
(C) Clamouring
(D) Boasting
Answer:
(D) Boasting
Question 16.
Break into [2018 A, I.A.]
(A) dissolve
(B) produce
(C) enter by force
(D) distribute
Answer:
(C) enter by force
Question 17.
By hook or by crook
(A) to make possible by any means
(B) fair means
(C) decent means
(D) by no means
Answer:
(A) to make possible by any means
Question 18.
Blue-eyed boys
(A) royal children
(B) young boy
(C) foreigners
(D) favorites
Answer:
(D) favorites
Question 19.
Cat-nap
(A) Rest
(B) Fitful Sleep
(C) Long Sleep
(D) Short Sleep
Answer:
(D) Short Sleep
Question 20.
Carry out
(A) to take in
(B) complete something
(C) continue
(D) bring
Answer:
(B) complete something
Question 21.
Cats and dogs
(A) heavily
(B) drizzling
(C) scatteredly
(D) thinly
Answer:
(A) heavily
Question 22.
Come to grief
(A) suffer
(B) enjoy
(C) addicted
(D) go upto the extreme
Answer:
(A) suffer
Question 23.
Cold comfort
(A) Absurdity
(B) Deception
(C) Slight satisfaction
(D) Foolish proposal
Answer:
(C) Slight satisfaction
Question 24.
Currying favour with
(A) pleasing
(B) favouring
(C) obliging
(D) ingratiating itself with
Answer:
(D) ingratiating itself with
Question 25.
Dog in a manger
(A) warm
(B) selfish
(C) cold
(D) selfless
Answer:
(B) selfish
Question 26.
Donkey’s years
(A) a long time
(B) a short time
(C) for donkeys
(D) for few years
Answer:
(A) a long time
Question 27.
Done up
(A) Energetic
(B) Relaxed
(C) Fresh
(D) Exhausted
Answer:
(D) Exhausted
Question 28.
Every inch a gentleman
(A) somewhat
(B) partly
(C) entirely
(D) calculatively
Answer:
(C) entirely
Question 29.
Fit her like a glove
(A) Too large
(B) Too shabby
(C) Too tight
(D) Perfectly
Answer:
(D) Perfectly
Question 30.
Fight shy of
(A) fight with
(B) avoid
(C) embrass
(D) shout at
Answer:
(B) avoid
Question 31.
Foam at the mouth
(A) vomit
(B) shy
(C) fall sick
(D) angry
Answer:
(D) angry
Question 32.
For good
(A) urgently
(B) permanently
(C) temporarily
(D) immediately
Answer:
(B) permanently
Question 33.
From the bottom of my heart
(A) totally
(B) wholly
(C) sincerely
(D) lowest position
Answer:
(C) sincerely
Question 34.
For better or worse
(A) in good times
(B) in bad times
(C) sometimes
(D) always
Answer:
(D) always
Question 35.
Fell back
(A) fell on the ground
(B) yielded
(C) ran back
(D) turned back
Answer:
(D) turned back
Question 36.
Gate crasher
(A) invader
(B) thief
(C) uninvited guest
(D) children
Answer:
(C) uninvited guest
Question 37.
Gall and wormwood
(A) A problem
(B) Hateful
(C) Useless
(D) Hard to digest
Answer:
(B) Hateful
Question 38.
Gave away
(A) let go
(B) released
(C) gave back
(D) distributed
Answer:
(D) distributed
Question 39.
Get ride of (2018 A, I.A.)
(A) be free from
(B) full freedom
(C) not so free
(D) riding
Answer:
(A) be free from
Question 40.
Give and take:
(A) adjustment
(B) make believe
(C) always
(D) giving
Answer:
(A) adjustment
Question 41.
Green-eyed monster
(A) anger
(B) hatred
(D) jealousy
Answer:
(D) jealousy
Question 42.
Grease anybody’s palm
(A) bribe
(B) flatter
(C) cheat
(D) fight
Answer:
(A) bribe
Question 43.
Give in
(A) approve
(B) like
(C) permit
(D) yield
Answer:
(D) yield
Question 44.
Hold your tongue
(A) be silent
(B) give advice
(C) defend
(D) argue
Answer:
(A) be silent
Question 45.
High handed
(A) kind
(B) over bearing
(C) prompt
(D) adept
Answer:
(B) over bearing
Question 46.
Herculean task
(A) An easy puzzle
(B) A good contest
(C) A difficult thing
(D) A hurried job
Answer:
(C) A difficult thing
Question 47.
Husband our resources
(A) support
(B) sing
(C) concede
(D) Save
Answer:
(D) Save
Question 48.
High and dry –
(A) wounded
(B) alone
(C) depressed
(D) neglected
Answer:
(D) neglected
Question 49.
In the air
(A) undecided
(B) certain
(C) under consideration
(D) for approval
Answer:
(A) undecided
Question 50.
In Dutch
(A) in love
(B) in good terms
(C) in awe
(D) in trouble
Answer:
(D) in trouble
Question 51.
In a nutshell
(A) writing
(B) brief
(C) angrily
(D) casually
Answer:
(B) brief
Question 52.
Ins and outs
(A) entry and exit
(B) Separate ways
(C) route
(D) full details
Answer:
(D) full details
Question 53.
In cold blood
(A) angrily
(B) deliberately
(C) excitedly
(D) Slowly
Answer:
(B) deliberately
Question 54.
In the long run –
(A) permanently
(B) universally
(C) occasionally
(D) ultimately
Answer:
(D) ultimately
Question 55.
In high spirits
(A) in good position
(B) drunk
(C) cheerful
(D) Shocked
Answer:
(C) cheerful
Question 56.
King of metals
(A) iron
(B) gold
(C) diamonds
(D) platinum
Answer:
(B) gold
Question 57.
Keep your head
(A) keep faith in
(B) remain calm
(C) believe in
(D) trust the others
Answer:
(B) remain calm
Question 58.
Latched on
(A) promoted
(B) Discovered
(C) exposed
(D) explored
Answer:
(A) promoted
Question 59.
Live-wire
(A) naughty
(B) energetic
(C) lazy
(D) dangerous
Answer:
(B) energetic
Question 60.
Live from hand to mouth
(A) lavishly
(B) happily
(C) comfortably
(D) miserably
Answer:
(D) miserably
Question 61.
Lose your head
(A) get angry
(B) get a headache
(C) be embarrassed
(D) shave your hair
Answer:
(A) get angry
Question 62.
Made light of
(A) did not hear
(B) treated it lightly
(C) blew away
(D) carried with him
Answer:
(B) treated it lightly
Question 63.
Make room
(A) clean the room
(B) make space
(C) attain the room
(D) make a clean sweep
Answer:
(B) make space
Question 64.
Make believe
(A) hatred
(B) treachery
(C) pretence
(D) reality
Answer:
(C) pretence
Question 65.
Make amends for
(A) confess
(B) compensate
(C) improve
(D) pay debt
Answer:
(B) compensate
Question 66.
Maiden speech
(A) long speech
(B) first speech
(C) breef speech
(D) emotional speech
Answer:
(B) first speech
Question 67.
Makedo
(A) create
(B) do
(C) produce
(D) manage
Answer:
(D) manage
Question 68.
Null and void
(A) empty
(B) valid
(C) impossible
(D) invalid
Answer:
(D) invalid
Question 69.
No hard and fast
(A) easy
(B) strict
(C) fixed
(D) slow
Answer:
(B) strict
Question 70.
On cloud nine
(A) frustrated
(B) very happy
(C) confused
(D) shocked
Answer:
(B) very happy
Question 71.
No spring chicken
(A) inexperienced
(B) not young
(C) a dead chicken
(D) not energetic
Answer:
(B) not young
Question 72.
Off and on
(A) up and about
(B) often
(C) really and truth
(D) once upon a time
Answer:
(B) often
Question 73.
Out of the question
(A) undesirable
(B) impossible
(C) unpleasant
(D) irresistible
Answer:
(A) undesirable
Question 74.
Over head and ears
(A) carefully
(B) completely
(C) brilliantly
(D) cautiously
Answer:
(B) completely
Question 75.
Out of this word
(A) extraordinary
(B) ordinary
(C) bitter
(D) tasteless
Answer:
(A) extraordinary
Question 76.
Puts by
(A) spends carefully
(B) saves
(C) gives away
(D) loses
Answer:
(B) saves
Question 77.
Piece of his mind
(A) suggestion
(B) advice
(C) gist
(D) Scolding
Answer:
(D) Scolding
Question 78.
Pulls no punches
(A) speaks politely
(B) speaks frankly
(C) speaks rudely
(D) speaks sweetly
Answer:
(B) speaks frankly
Question 79.
Played ducks and drakes
(A) spent
(B) preserved
(C) collected
(D) squnandered
Answer:
(D) squnandered
Question 80.
Picks on him
(A) advises
(B) warns severely
(C) selects
(D) treats only
Answer:
(D) treats only
Question 81.
Pulled up
(A) assaulted
(B) dragged
(C) reprimanded
(D) cleared
Answer:
(C) reprimanded
Question 82.
Run down
(A) fight with
(B) follow
(C) make a mention of
(D) criticise
Answer:
(D) criticise
Question 83.
Rises with the lark
(A) at midnight
(B) after sunrise
(C) very early
(D) very late
Answer:
(C) very early
Question 84.
Run into
(A) incurred
(B) settled
(C) opened up
(D) avoided
Answer:
(A) incurred
Question 85.
Ran into
(A) hit
(B) met accidentally
(C) planned to meet
(D) invited
Answer:
(B) met accidentally
Question 86.
Snake in the grass
(A) an unreliable and decietful person
(B) a hidden enemy
(C) low and mean
(D) cowardly and brutal
Answer:
(A) an unreliable and decietful person
Question 87.
Salad days
(A) childhood
(B) adolescence
(C) school days
(D) old age
Answer:
(B) adolescence
Question 88.
Set about
(A) looked ground
(B) took charge
(C) started
(D) took steps towards
Answer:
(D) took steps towards
Question 89.
Stood his ground
(A) knelt
(B) surrendered
(C) kept standing
(D) refused to yield
Answer:
(D) refused to yield
Question 90.
Saw through
(A) anticipated
(B) detected
(C) witnessed
(D) defeated
Answer:
(B) detected
Question 91.
Stand by
(A) release
(B) energise
(C) support
(D) accompany
Answer:
(C) support
Question 92.
Spick and span
(A) well-furnished
(B) clean and tidy
(C) untidy
(D) closed
Answer:
(B) clean and tidy
Question 93.
Sum and substance
(A) outline
(B) theme
(C) conclusion
(D) gist
Answer:
(D) gist
Question 94.
Sit in judgement
(A) lecture
(B) criticize
(C) speak
(D) communicate
Answer:
(B) criticize
Question 95.
Throw cold water
(A) encourage
(B) discourage
(C) attack
(D) drench
Answer:
(B) discourage
Question 96.
To take to task
(A) forgave him
(B) slapped him
(C) gave him extra work
(D) reprimanded him
Answer:
(D)
Question 97.
To be in a fix
(A) in pain
(B) in distress
(C) depressed
(D) in a difficult situation
Answer:
(D) in a difficult situation
Question 98.
To break the ice
(A) made people angry
(B) made people laugh
(C) made people exicited
(D) made people relaxed and comfortable
Answer:
(D) made people relaxed and comfortable
Question 99.
To bring to light
(A) to put on light
(B) to reveal
(C) to bring a light
(D) to arrange light
Answer:
(B) to reveal
Question 100.
To pull a long face
(A) Looked happily
(B) Looked surprised
(C) Looked sad
(D) Looked calm
Answer:
(C) Looked sad
Question 101.
He succeeded …………. hard labour.
(A) by dint of
(B) bread and butter
(C) give and take
(D) face to face
Answer:
(A) by dint of
Question 102.
He labours hard to earn ……..
(A) by dint of
(B) bread and butter
(C) give and take
(D) face to face
Answer:
(B) bread and butter
Question 103.
I will tell you everything when we are
(A) by dint of
(B) bread and butter
(C) give and take
(D) face to face
Answer:
(D) face to face
Question 104.
I don’t like his ………… policy.
(A) by dint of
(B) give and take
(C) give and take
(D) face to face
Answer:
(B) give and take
Question 105.
I know the …………. of his family.
(A) Ins and outs
(B) for good
(C) without fail
(D) In contact with
Answer:
(A) Ins and outs
Question 106.
The English left India ………….
(A) Ins and outs
(B) for good
(C) without fail
(D) In contact with
Answer:
(B) for good
Question 107.
Please do this work …………
(A) Ins and outs
(B) for good
(C) without fail
(D) In contact with
Answer:
(C) without fail
Question 108.
He solved the problem …..
(A) Ins and outs
(B) In no time
(C) without fail
(D) In contact with
Answer:
(B) In no time
Question 109.
Harsh Ranjan is …………. his class-teacher.
(A) Ins and outs.
(B) In no time
(C) without fail
(D) In contact with
Answer:
(D) In contact with
Question 110.
Arpit will succeed in his attempt ………….
(A) in course of time
(B) Give up
(C) In fact
(D) All in all
Answer:
(A) in course of time
Question 111.
Social environment…………. human population.
(A) in course of time
(B) Give up
(C) Relates to
(D) All in all
Answer:
(C) Relates to
Question 112.
He ………… his studies.
(A) in course of time
(B) Give up
(C) Realates to
(D) All in all
Answer:
(B) Give up
Question 113.
…………. Malti Devi is poor.
(A) in course of time
(B) Give up
(C) Relates to
(D) In fact
Answer:
(D) In fact
Question 114.
…………. he is my tutor.
(A) Above all
(B) All in all
(C) Relates to
(D) Give up
Answer:
(A) Above all
Question 115.
His house was ………… by thieves.
(A) Broken into
(B) Look after
(C) Take care of
(D) All of a sudden
Answer:
(D) All of a sudden
Question 116.
………… your bad habits.
(A) Above all
(B) Give up
(C) Relates to
(D) All in all
Answer:
(B) Give up
Question 117.
The post of Prime Minister is not.
(A) For the sake of
(B) bed of roses
(C) Bring up
(D) At once
Answer:
(B) bed of roses
Question 118.
I am ready to give my life ………… my country
(A) For the sake of
(B) bed of roses
(C) Bring up
(D) At once
Answer:
(A) For the sake of
Question 119.
Arpit was………… his parents.
(A) For the sake of
(B) bed of roses
(C) Brought up
(D) At once
Answer:
(C) Brought up
Question 120.
Happy left this place ……….
(A) For the sake of
(B) A bed of roses
(C) Bring up
(D) At once
Answer:
(D) At once
Question 121.
I…………. my old parents.
(A) Look for
(B) Fall falt
(C) Because
(D) Look After
Answer:
(D) Look After
Question 122.
I am ……….. a good house.
(A) Looking for
(B) Fall flat
(C) Because of
(D) Look After
Answer:
(A) Looking for
Question 123.
There was an earthquake.
(A) Look for
(B) All of a sudden
(C) Because of
(D) Look After
Answer:
(B) All of a sudden
Question 124.
My scheme ……….. for want of money.
(A) Look for
(B) Look After
(C) Because of
(D) Fell flat
Answer:
(D) Fell flat
Question 125.
I could not go to school ………. my illness.
(A) Look for
(B) Fall flat
(C) Because of
(D) Look After
Answer:
(C) Because of
Question 126.
He is ………… the best boy in the class.
(A) At home in
(B) Live on
(C) In lieu of
(D) Out and out
Answer:
(D) Out and out
Question 127.
He is ………. English.
(A) At home in
(B) Live on
(C) In lieu of
(D) Out and out
Answer:
(A) At home in
Question 128.
The cow ………… grass.
(A) At home in
(B) Live on
(C) In lieu of
(D) Out and out
Answer:
(B) Live on
Question 129.
He gave me a radio ………… my, bicycle.
(A) At home in
(B) Live on
(C) In lieu of
(D) Out and out
Answer:
(C) In lieu of
Question 130.
Song generally ………… their fathers.
(A) At home in
(B) Live on
(C) In lieu of
(D) Take after
Answer:
(D) Take after
Question 131.
………… she is my daughter.
(A) At random
(B) Because of
(C) Ups and downs
(D) As if
Answer:
(D) As if
Question 132.
He did not go to school …………. high fever.
(A) At random
(B) Because of
(C) Ups and downs
(D) As if
Answer:
(B) Because of
Question 133.
The old man has seen many ………. in his life.
(A) At random
(B) Because of
(C) Ups and downs
(D) As if
Answer:
(C) Ups and downs
Question 134.
He kicks the ball ……
(A) At random
(B) Because of
(C) Ups and downs
(D) As if
Answer:
(A) At random
Question 135.
It is best to …………..
(A) At home in
(B) Nip in the bud
(C) In lieu of
(D) Out and out
Answer:
(B) Nip in the bud
Question 136.
Mohan went away leaving the books …………
(A) At any cost
(B) All in all
(C) A bed of roses
(D) At sixes and sevens
Answer:
(D) At sixes and sevens
Question 137.
The employees were determine to continue the strike
(A) At any cost
(B) All in all
(C) A bed of roses
(D) At sixes and seven
Answer:
(A) At any cost
Question 138.
Ram is ………… in his family.
(A) At any cost
(B) All in all
(C) A bed of roses
(D) At sixes and sevens
Answer:
(B) All in all
Question 139.
He is ………… in the department.
(A) All in all
(B) At any cost
(C) A bed of roses
(D) At sixes and sevens
Answer:
(A) All in all
Question 140.
He succeded ………… hard labour.
(A) In case
(B) By dint of
(C) Off and on
(D) At home in
Answer:
(B) By dint of
Question 141.
You should inform me ……… you need money.
(A) In case
(B) By dint of
(C) Off and on
(D) At home in
Answer:
(A) In case
Question 142.
He is ………… English.
(A) In case
(B) By dint of
(C) Off and on
(D) At home in
Answer:
(D) At home in
Question 143.
His essay is admirable ……….
(A) In case
(B) In respect of
(C) Off and on
(D) At home in
Answer:
(B) In respect of
Question 144.
He comes to me…………
(A) In case
(B) By dint of
(C) Off and on
(D) At home in
Answer:
(C) Off and on
Question 145.
……….. he left the place.
(A) Look after
(B) Look after
(C) Take care of
(D) All of a sudden
Answer:
(D) All of a sudden
Question 146.
Please given me this pen ………… this book.
(A) Look after
(B) In stead of
(C) Take care of
(D) All of a sudden
Answer:
(B) In stead of
Question 147.
A Mother has to ………… her children.
(A) Look after
(B) Look after
(C) Take care of
(D) All of a sudden
Answer:
(C) Take care of
Question 148.
She ………… her son well.
(A) Look after
(B) Look after
(C) Take care of
(D) All of a sudden
Answer:
(A) Look after